top

Museum en Egyptische oudheden

Egyptisch Museum
Het Museum der Egyptische oudheden
is met 136.000 Oud-Egyptische items ‘s werelds grootste Egyptologisch museum. Het Egyptisch Museum is een museum (opgericht in 1858) met vondsten van de Egyptoloog Auguste Mariette. In het voormalige paleis van Khedive Isma’il Pasha, (die door de Britten in 1879 was verdreven) was het museum vanaf 1880 ondergebracht. In het centrum van Caïro nam het Egyptische Museum in 1900 haar intrek in het huidige verblijf.

egyptisch museum cairo Museum en Egyptische oudheden

De hele inboedel van graf DK 62 (het graf van farao Toetankhamon), is in het museum te bezichtigen en worden allerlei mummies zoals Ramses II tentoongesteld. Meer dan 100.000 antieke stukken uit het Oude, Midden en Nieuwe Rijk en de Late Tijd zijn hier terug te vinden. Met deze antieke stukken heeft het museum in Egypte de grootste collectie aan faraonische kunst ter wereld. Veel deskundigen denken dat nog driekwart van alle Egyptische pronkstukken nog verborgen ligt onder het woestijnzand, dit houdt in dat een uitbreiding in de toekomst niet is uitgesloten.

egyptisch museum cairo1 Museum en Egyptische oudheden

Het Egyptisch Museum is chronologisch geordend in tientallen zalen. In het museum vind je
prachtige overblijfselen uit het begin van de Oude Tijd (3000 jaar v.Chr.) tot de Late Tijd waar de Grieks-Romeinse kunst een belangrijke invloed had. In de vorm van indrukwekkende sarcofagen, mummies, modellen van heilige boten en beeldhouwwerken vind je alles wat tussen deze periodes in zit terug. Beelden van koning Djoser zijn meesterwerken uit het Oude Rijk, hij was de eerste man met macht die een piramide liet bouwen. De bekende ganzen van Meidoem kun je zien in zaal 32 en in zaal 11 en 12 vinden we pronkstukken uit de 18de dynastie.

djoser6sb7 231x300 Museum en Egyptische oudheden

De farao’s streefden naar absolute macht en werden vereerd als goden, dit kun je zien aan de kunstvoorwerpen. Het geschilderde hoofd van de enige vrouwelijke farao Hatshepsut vindt je bijvoorbeeld in de zalen en in zaal 7 staan granieten sfinxen van de farao. Een stele (een steen met daarop een opschrift of afbeelding) geeft een goed beeld van hoe het leven vroeger was in Egypte.

In zaal 37 kun je een aantal houten sarcofagen uit het Middenrijk zien, zoals de mooie doodskist van Sepi, deze kist heeft aan de binnenkant prachtige versieringen. Op de bovenste verdieping komen de meeste voorwerpen uit de graven van de farao’s. Je kunt je ogen bijna niet geloven zodra je langs de bijzondere collectie van 1700 schatten van de wereldberoemde Toetankhamon loopt. Het is onvoorstelbaar dat de hele collectie na duizenden jaren nog zo goed in tact is, alle kleine en grote voorwerpen zijn zorgvuldig afgewerkt en gemaakt van prachtig materiaal.

toetankhamon Museum en Egyptische oudheden

Zodra je door zaal 3 loopt mag je het bekende dodenmasker van goud absoluut niet overslaan, verder vind je hier grafmeubelen, sieraden, spelletjes en ‘ka’-beelden die het graf door de eeuwen heen hebben bewaakt. De gouden canopenkast met de ingewanden van de farao is ook zeker mooi om te zien.

Je hebt een apart kaartje voor de mummiezaal nodig (zaal 52), maar ook deze zaal is zeker de moeite waard. Je kunt hier onder andere de mummies van farao Seti I en Ramses II bewonderen, en in zaal 22 vindt je schatten uit het Nieuwe Rijk. Papyrusrollen met teksten uit het legendarische ‘Dodenboek’ kun je zien in zaal 17. Al deze dingen zijn nog maar een klein deel van de enorme verzameling die het Egyptisch Museum te bieden heeft.

egyptisch museum cairo21 Museum en Egyptische oudheden

Bedenk van te voren goed welk deel je van het museum bekijken, een toegangskaartje is namelijk relatief duur, maar dan krijg je wel waar voor je geld.

Deel dit met anderen!
 • digg Museum en Egyptische oudheden
 • delicious Museum en Egyptische oudheden
 • facebook Museum en Egyptische oudheden
 • twitter Museum en Egyptische oudheden
 • googlebookmark Museum en Egyptische oudheden
 • addtofavorites Museum en Egyptische oudheden
 • email link Museum en Egyptische oudheden
 • hyves Museum en Egyptische oudheden
 • linkedin Museum en Egyptische oudheden
 • googlebuzz Museum en Egyptische oudheden
 • live Museum en Egyptische oudheden
 • rss Museum en Egyptische oudheden

Laat een bericht achter

top