top

Piramiden in Egypte

Piramiden van Gizeh

De Piramiden van Gizeh zijn zo beroemd dat ze behoren tot een van de ‘zeven wereldwonderen’ in Egypte. De Piramiden van Gizeh bestaan van klein naar groot, (of beter gezegd van kleinzoon tot grootvader) uit drie piramiden. De grootste piramide is de piramide van Cheops, met ruim 2,5 miljoen kalkstenen blokken en het gewicht is 6,3 miljard kilo! Je zult een kwartier nodig hebben wanneer je in een rustig tempo er omheen wilt lopen.

Piramide van Cheops Piramiden in Egypte

De middelste piramide is de piramide van Chefren, de zoon van Cheops. Ook voor deze piramide heb je gemiddeld een kwartier nodig om er omheen te kunnen lopen. De piramide van Chefren heeft tot 1853 voor een deel begraven gelegen onder het woestijnzand, en de zwaarste steen die gebruikt werd woog 163 ton.

Alleen bij de piramide van Chefren is de gladde kalksteen laag nog terug te zien op het bovenste topje, hierdoor kreeg de piramide een strak uiterlijk. De piramide van Cheops lijkt kleiner dan de Piramide van Chefren, maar in werkelijkheid is de piramide van Chefren een stuk hoger gelegen waardoor hij groter lijkt. Deze middelste piramide is sinds kort weer open voor publiek.

Piramide van Chefren Piramiden in Egypte

De piramide van Chefren heeft minder kamers als de piramide van Cheops, en is daarom niet zo goed onderzocht. Deze piramide heeft een ingang waar vervolgens een gang naar een centrale kamer toe gaat (hier staat de sarcofaag).

Sfinx
Dit 70 m lange bouwwerk bewaakt al eeuwen het graf van farao Chefren, volgens de Arabieren heette het beeld ‘Aboe al-Hoel’, oftewel: ‘vader van de angst. De Sfinx heeft het lichaam van een leeuw en het gezicht van Chefren dat bedekt is met de koninklijke hoofddoek.

Deze Sfinx stelde aan de ene kant ‘kracht’ en aan de andere kant ‘intelligentie’ voor, het is uit een natuurlijke rots gemaakt en ziet er nog steeds goed uit. De aantrekkingskracht van de Sfinx is extra groot door alle raadsels rondom dit gigantische meesterwerk. Niemand weet eigenlijk wanneer en waarom de Sfinx gemaakt is, sommigen denken dat hij gebouwd is in opdracht van farao Chefren om over de dode te waken, maar andere ‘bewijzen’ tonen aan dat de Sfinx veel ouder is en dus ver voor de eerste Egyptische beschaving gebouwd is.

Piramiden van El-Arjan
-Trappenpiramide van Chabai
Deze piramide bevindt zich 10 kilometer ten zuiden van Caïro in Egypte. De Arabische naam is, Haram el-Meduwara (de ronde piramide). Chaba was een farao uit de 3e dynastie. De piramide van Chabai is nu in een slechte staat, waarschijnlijk was de piramide vroeger 40 m hoog, maar nu is er nog maar 16 m van over. De basis van de piramide van Chabai is 84 meter en de ondergrondse kamer is 26 meter en leeg. Met diverse lagen soorten steen is de kern van de piramide gebouwd, vandaar de naam.

-Piramide van Baka
In de 4e dynastie is deze piramide gebouwd door Baka of Bicheris en in het midden is een oost-west georiënteerde geul. De fundering van de begraafkamer zijn blokken van kalksteen en graniet, de sarcofaag die in het westelijke deel staat is van roze graniet gemaakt. Hier omheen zijn resten van een muur gevonden, in de vorm van een rechthoek en noord-zuid georiënteerd.

Piramide van Djedefre
De naam van deze piramide betekent ‘de piramide die de ster van Sehedoe is’ en is gebouwd in de 4e dynastie, hij is nog onvoltooid met granieten bekleding en staat in Aboe Roasj. De basiszijde van de piramide is 106 m en de hoogte 67 m.
De kern van de piramide bestaat uit kalksteen uit de buurt en de piramide is gebouwd op een rots die uitstijgt boven de Nijlvallei. In de piramide van Djedefre is in de noordelijke muur een overblijfsel van een ingang gevonden die leidt naar de kamer waar de dode was begraven. Een fragment van de roze granieten sarcofaag bleek gevonden te zijn tijdens de opgravingen.

Piramide Djedefre1 Piramiden in Egypte

De piramide is erg schuin gebouwd (wel 60 graden). Omdat de piramide van origine als een trappenpiramide is gebouwd en ontmanteld werd door de eeuwen heen is hij erg uniek. De kamer waarin in deze piramide een dode werd begraven is ontzettend diep en groot, er is ook nog een lege ruimte voor een boot gevonden en rond 1900 zijn er nog drie kwartsieten stenen koppen gevonden van de farao.

Deel dit met anderen!
 • digg Piramiden in Egypte
 • delicious Piramiden in Egypte
 • facebook Piramiden in Egypte
 • twitter Piramiden in Egypte
 • googlebookmark Piramiden in Egypte
 • addtofavorites Piramiden in Egypte
 • email link Piramiden in Egypte
 • hyves Piramiden in Egypte
 • linkedin Piramiden in Egypte
 • googlebuzz Piramiden in Egypte
 • live Piramiden in Egypte
 • rss Piramiden in Egypte

One Response to “Piramiden in Egypte”

 1. Kim zegt:

  ziet er uitstekend uit!

Laat een bericht achter

top