top

Tempels in Egypte

Luxor tempel
Luxor ligt aan de oostelijke oever van de Nijl en heette vroeger Thebe, midden in deze stad kun je de Luxor tempel bezoeken die ’s avonds sfeervol wordt verlicht. Een ervaring die je nooit meer zult vergeten is een diner op één van de gezellige dakterassen met uitzicht over de Luxor tempel. Na een bezoek aan het chaotische Caïro is Luxor letterlijk een oase. Met als hoogtepunt het graf van Toetankhamon, ligt aan de westoever van de Nijl het Dal der Koningen.
Je kunt om de verschillende bezienswaardigheden in Egypte te bezoeken een taxi huren voor een dag, maar je kunt ook een fiets huren of met de lokale ferry naar de overkant varen en zo zelf te fietsen van de ene tempel naar de andere. Je kunt na een vermoeiende dag met één van de paardenkoetjes door Luxor gereden worden. Met de bus van Hurghada ligt Luxor ongeveer 4 uur rijden en circa. 3,5 uur van Aswan.

Luxor tempel2 Tempels in Egypte

Aswan Tempel
Ten zuiden van Luxor ligt aan de Nijl in Egypte de schilderachtige plaats Aswan. Het scherpe contrast tussen de groene oase en de gele zandheuvels daarachter, de indrukwekkende Nijl en zeker ook de sfeervolle Felukka’s zul je nooit vergeten.
Goedkope reizen naar Egypte? Klik hier. Aswan tempel Tempels in Egypte

De stad Aswan heeft een Afrikaanse uitstraling doordat het merendeel van de bewoners Nubiërs zijn en de lange donkere mensen een andere taal spreken. Een bezoek aan de kamelenmarkt is echt een aanrader tijdens je reis naar Egypte omdat Aswan een belangrijk centrum is voor de kamelenhandel.


Abu Simbel Tempel
De meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte (de rotstempels van Abu Simbel) liggen 280 kilometer ten zuiden van Aswan. De tempel is in de jaren zestig verplaatst toen het water van het Nassermeer in Egypte de tempels dreigde te overstromen.

Abu Simbel Tempels in Egypte
Goedkope reizen naar Egypte? Klik hier. De Abu Simbel tempels werden tussen 1290 en 1224 v. Chr. gebouwd, dit gebeurde tijdens de regeringsperiode van Ramses II en zijn vrouw koningin Nefertari. Een bezoek aan Abu Simbel is Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Egypte is Abu Simbel, ook wanneer je al verschillende steden hebt bezocht zoals Aswan en Caïro.Van de architectuur die Ramses II ten toon liet spreiden blijft Abu Simbel het absolute hoogtepunt doordat de decoraties, fijne reliëfs en de kleuren nog erg goed zichtbaar zijn. De ideale realisatie van een bouwwerk en verwezenlijking van de religieuze inhoud van de Nubische tempels, is hoe dit monument tegelijkertijd gezien kan worden.

Abu Simbel1 Tempels in Egypte

Dendera tempel (tempel van Hathor)
De tempel die in de Egyptische stad Dendera ligt, was het heiligdom van Hathor en Isis, en dateert hoofdzakelijk uit de Ptolemaïsche periode. Toch zijn er sporen die helemaal teruggaan tot het Oude Rijk. Nadat je de hoofdpoort passeert van Domitianus en Trajanus bereik je het terrein van de tempel die is gewijd aan Hathor, de godin van de liefde,muziek,dans en sexualiteit met haar driehoekige gezicht en koeienoren.

Nut Dendera Tempels in Egypte

Deze tempel is één van de best bewaarde tempels in Egypte. Het hiervan plafond toont astronomische afbeeldingen NUT (de hemelgodin) en tussen haar benen wordt ‘s morgens de zon geboren, die bij zonsondergang verdwijnt wanneer Nut de zon opeet. Je ziet verder nog alle planeten, de sterren van elk van de 12 uren van de nacht, de zodiaktekens, de reis van de zon en de fasen van de maan. Het Heilige Meer, het Iseum, een sanatorium (Dendera was ook een geneestempel) en de Mamissi (het geboortehuis) zijn allemaal overblijfselen naast de Dendera tempel. Vrouwen bezoeken zelfs vandaag nog de Hathor tempel om vruchtbaarheid voor zichzelf of hun vee te vinden.

Hathor tempel Tempels in Egypte

Tempel van Hathor
De tempel bestaat uit twee zuilenhallen: één uit de Ptolemaische tijd en één die werd opgericht onder de regering van Tiberius (telt 18 Hathor zuilen). Er is een trap van 14 treden (mensura: maancyclusberekening: 14 dagen op en 14 dagen af).

Het hart van het complex is de Amon-tempel, maar het bekendste deel is het zuilenbos met 134 zuilen met papyruskapitelen links en rechts de middengang. De westelijke obelisk die nog overeind staat is gemaakt door Toetmosis (bijna 20 m hoog en weegt 130 ton). De ander die nog overeind staat is hier neergezet door Hatsjepsoet, en een derde is omgevallen ligt bij het heilige meer. Aan het heilige meer staat de enorme scarabee (ter ere van de Zonnegod van Amenhotep III).

De Hatshepsut tempel in Deir el-Bahari
Koningin
Hatshepsut, de tweede en de enige vrouwelijke farao van de 18e dynastie, regeerde van ongeveer 22 jaar en wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle Egyptische farao’s. Hatshepsut was getrouwd met Tuthmosis II, hij stierf voordat zij een zoon had voortgebracht.

Hatshepsut Tempels in Egypte

Ondanks dat de vorm afwijkt, harmonieert de tempel van Hatshepsut die gedeeltelijk in rotsen gebouwd is, met het landschap. Er zijn bomen en bloemperken om de tempel heen gebouwd toen de tempel gebruikt werd, dit gaf de tempel een heel ander aanzicht. De tempel van Hatshepsut werd gebouwd door haar architect Senenmoet, naar het voorbeeld van een oude tempel die naast haar tempel was gebouwd door Mentohotep I. De tempel is de enige tempel in Egypte die werd opgetrokken in een terrasvorm.
Hatshepsut1 Tempels in Egypte

Door sfinxen met het hoofd van de koningin was de toegangsweg naar de tempel geflankeerd. Hiervan is helaas niets meer over, net zoals van de eerste pyloon, daarom begint de tempel bij het eerste terras. Er gaan twee flauw hellende paden naar de bovenste twee van de drie verdiepingen tellende tempel van Hatshepsut. Door de hellingbaan, (die door twee leeuwen bewaakt wordt en bestaat uit twee keer elf zuilen) wordt de zuilenrij van het eerste terras in tweeën gedeeld. Achter deze zuilen zijn mooie reliëfs verborgen, die het verhaal vertellen van het vervoer van de obelisken van Aswan naar Karnak.

Kolossen van Memnon
Er staan inmiddels nog maar twee enorme beelden, waar eigenlijk de ingang was van één van de grootste dodentempels van Thebe. Er is helaas niets overgebleven van de dodentempel van Amenhotep III, alleen een richeltje stenen is nog zichtbaar waar de buitenste ommuring heeft gestaan. De enorme kolossen van Memnon staan nog steeds ondanks ze erg beschadigd zijn, dagelijks de enorme aantallen toeristen op te wachten. Al in de oudheid werd de dodentempel van Amenhotep III hergebruikt om zijn materialen. De noordelijke kolos van Memnon stortte tijdens de aardbeving van 27 v.Chr. deels in. Op het moment dat de zon opkomt en doordat opwarming de vochtigheid van de nacht verdrijft, maakt de kolos sinds die tijd vreemde geluiden.

Kolossen van Memnon Tempels in Egypte

Op de linkeroever van de Nijl dichtbij Luxor, staan de Kolossen van Memnon, dit zijn twee reusachtige standbeelden van farao Amenhotep III. De beelden zijn16 m hoog en gemaakt uit kwartsiet. De standbeelden stonden vroeger voor de gigantische dodentempel van Amenophis III. Maar deze dodentempel is in 27 na Chr. verwoest door een aardbeving. In de standbeelden herkenden de oude Grieken de Trojaanse held Memnon, vandaar deze naam.

Tempel van Esna
Het is vooral de Tempel van Esna die een bezoek aan de stad Esna, dat op 55 km ten zuiden van Luxor ligt, de moeite waard maakt.

Esna tempel1 Tempels in Egypte

De bouw van de Tempel van Esna in Egypte die gewijd was aan de goden Chnoem, Heka en Neith, begon al in het Nieuwe Rijk maar deze werd vervangen voor een groter en belangrijker heiligdom in de Ptolemaïsche tijd. Uiteindelijk werd het voltooid toen de Romeinse keize Decius regeerde. De tempel is vooral bekend om de prachtig bewaarde kleuren, die jarenlang onder een dikke laag vuil verborgen zaten. Het gedeelte van de tempel dat bewaard is gebleven is de zuilenhalmet 18 zuilen van 12 meter. Het plafond van de hal is beschilderd met astronomische voorstellingen en een kalender met belangrijke religieuze feesten van Egypte.

Esna tempel Tempels in Egypte

Tempel van Edfu of Tempel van Horus
De tempel van Horus is gewijd aan de zonnegod Horus en ligt bij het plaatjes Edfu in Egypte. Deze tempel stamt uit de tijd van de Ptolemaeen, de zoon van Osiris, hij nam wraak op zijn vaders moordenaar door tijdens een tweegevecht op leven en dood zijn boosaardige oom Seth met een speer te doorboren. De tempel van Horus is gebouwd op de plek waar volgens de legende het dodelijk gevecht tussen de twee goden plaatsvond. Edbo was de faraonische benaming voor Edfu (spiesen of doorboren).

Edfu tempel Tempels in Egypte

De tempel van Horus is één van de mooiste en best bewaarde tempels in Egypte, de tempel werd opgericht door Ptolemaeus III in 237 v.Chr. en werd verder uitgebouwd door hun opvolgers. De tempel is na de tempel van Karnak in Luxor de grootste van Egypte, en domineert de hele westzijde de stad Edfu. De tempel is één van de goed bewaarde tempels van Egypte doordat de tempel pas in 1860 is bevrijd van het woestijnzand.

Tempel van Kom Ombo
De Kom Ombo tempel in Egypte is een tempel die in de lengte uit twee delen bestaat. Deze dubbele tempel is gewijd aan de god Horus en Sobek. De rechterhelft was voorbehouden aan Horus en zijn familie, maar de linkerhelft voor Sobek en zijn familie.

Kom Ombo tempel Tempels in Egypte

De stad Kom Ombo ligt aan de oostkant van de Nijl. De naam Kom Ombo betekent “de heuvel van goud” en is gebouwd door Ptolemaeus VI (180 v.Chr.). Het is de enige tempel die dubbel is. Op het plafond van de eerste zuilenzaal in de Kom Ombo tempel zie je dat de godin Nechbet, met uitgespreide vleugels is afgebeeld. Je kunt in deze tempel ook een Egyptische kalender zien, en een offerzaal van de goden waar diens beelden op grote feestdagen werden neergezet om offers te ontvangen. Later werd de tempel van Kom Ombo als een sanatorium of ziekenhuis gebruikt en achter de heiligdommen kun je zes operatiekamers zien.

Kom Ombo tempel1 Tempels in Egypte

Deel dit met anderen!
 • digg Tempels in Egypte
 • delicious Tempels in Egypte
 • facebook Tempels in Egypte
 • twitter Tempels in Egypte
 • googlebookmark Tempels in Egypte
 • addtofavorites Tempels in Egypte
 • email link Tempels in Egypte
 • hyves Tempels in Egypte
 • linkedin Tempels in Egypte
 • googlebuzz Tempels in Egypte
 • live Tempels in Egypte
 • rss Tempels in Egypte

Laat een bericht achter

top