top

Gezondheid en Veiligheid Namibië

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

Het is belangrijk dat je voor je reis naar Namibië contact opneemt met een ziekenhuis of in de grote steden een GGD. Voor iemand die gezond is, is het geen probleem als je een last minute boekt naar Namibië of bijvoorbeeld Botswana, omdat je op Schiphol naar de KLM Travel Clinic gaan of naar de medische dienst. Het is belangrijk dat je altijd je vaccinatie boekje mee neemt op vakantie.

Het beste is om je vaccinaties ruim van te voren te regelen, zodat er geen problemen kunnen ontstaan als je het vergeet. Bij het kijken waar je je laat vaccineren is het belangrijk dat de instelling waar je naar toe gaat, aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, dus let hier goed op. Het LCR zorgt ervoor dat de instellingen die aangesloten zijn, up-to-date blijven met vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Hiernaast kun je ook nog een gratis informatiepakketje aanvragen bij Inside Travel News (030-6912752).

Vaccinaties
Een DTP en Hepatitis A vaccinatie worden aangeraden voor je reis naar Namibië. Over het algemeen hebben mensen de vaccinatie tegen DTP al in hun jeugd gehad, maar deze is maar tien jaar geldig. Als je een herhaalprik haalt dan ben je weer een poos beschermd, dit is wel aan te raden. De Hepatitis A inenting geeft geen lange bescherming, daarom is het belangrijk dat je deze vaccinatie kort voor vertrek naar Namibië pas plant.

Een inenting tegen buiktyfus wordt sowieso aangeraden als je langer dan 3 maanden naar Namibië op reis gaat, en een vaccinatie tegen gele koorts is alleen aangeraden als je voordat je naar Namibië gaat, in een infectiegebied van gele koorts bent geweest.

Bilharzia
Je kunt je niet laten inenten tegen bilharzia/schistosomiasis, maar het is wel belangrijk dat je niet gaat zwemmen in water dat besmet is met de bilharzia parasiet. Voor zeewater en zwembadwater met chloor hoef je niks te vrezen, maar mocht je badwater gebruiken uit een rivier/meer dan moet je dit vijf minuten op 50 graden verwarmen of evt. 2 dagen laten staan voor je in bad gaat (de parasiet leeft niet langer dan 1 dag).

Mocht je toch per ongeluk in contact zijn gekomen met besmet water dan is het belangrijk dat je je grondig en erg stevig afdroogt, de bilharzia parasiet die misschien je huid aan het binnendringen is, haal je op deze manier weg. Maar let op! Dit kun je niet als vervanging zien voor de preventie maatregelen tegen bilharzia en als je ziek wordt in de maanden nadat je besmet zou kunnen zijn, is het erg belangrijk dat je dit meld aan je huidarts.

Malaria
Malaria is geen groot probleem maar de malaria parasieten die nog wel in Namibië zijn, zijn resistent tegen de meeste anti-malariamiddelen. Tegenwoordig komt Malaria alleen nog maar in Noord Namibië voor, maar het is daarom wel belangrijk dat je risicobeperkende maatregelen treft:

– ‘s avonds de armen, benen en voeten bedekken
– een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit
– gebruik maken van een klamboe

Mocht je, ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen (malariakuur), toch ineens koorts krijgen die langer dan twee dagen aanhoudt dan moet een arts worden geraadpleegd om Malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

Verdere voorbereiding

Je kunt voor je reis naar Namibië een EHBO setje halen, deze kun je zelf samenstellen of samengesteld kopen bij vaccinerende instanties. Lees wel de bijsluiter en neem een medisch certificaat mee van je huisarts als je medicijnen gebruikt (brief waarin een arts het medicijn benoemt en de reden van gebruik), en neem als extra een voorraad mee zodat je geen risico loopt als je ineens zonder medicijnen zit.

Huidverzorging

Het is belangrijk dat je wondjes die je oploopt in Namibië altijd in de gaten houd, desinfecteert en bijvoorbeeld een pleister gebruikt. Een zonnebrandcrème met een hoge factor is ook erg belangrijk tijdens je reis naar Namibië (ook in het regenseizoen), en mocht je willen snorkelen dan is het verstandig dit met een T-shirt en een (korte)broek aan te doen. Je moet geen sterke parfums, felgekleurde of zwarte kleding dragen, zo houd je insecten op afstand, en als je gevoelig bent voor huidirritatie is katoenen of linnen kleding het beste om te dragen. Wanneer je op reis bent in Namibië is het belangrijk dat je vaak je handen wast of gebruik maakt van een desinfecterend middel.

Controleer je lichaam in de avond op beestjes en dan vooral in je knieholten en liezen, want hier heb je snel de kans dat je een teek oploopt, vooral in de droge tijd in Namibië. Zorg ervoor dat je een tekentang bij je hebt voor het geval je er één vind, want teken moet je er niet zomaar uittrekken met een beetje alcohol. Je kunt ook eventueel naar de arts gaan, ook als je bloeduitstortingen in de vorm van een kring krijgt na een bezoek in het bos.

Voor meer informatie
ggd.nl
tropenzorg.nl

Veiligheid
Er is niet veel misdaad in
Namibië, soms vind er wel een ernstige misdaad plaats maar kleine diefstal kan meer een probleem zijn. Het is belangrijk dat je stille en verlaten straten in Windhoek vermijd en je paspoort en geld veilig opbergt in je hotel of in een body belt. Dit is een reisportomonnee die je onder je kleding draagt, hier kun je het beste belangrijke papieren en geld bewaren tijdens je reis naar Namibië. Mocht je twijfelen over een situatie raadpleeg dan meteen je reisleider of het hotelpersoneel en desnoods een plaatselijke inwoner die je inmiddels kent, en let verder altijd op wat er om je heen gebeurt en wat andere mensen doen (ook als je aan het wandelen bent of autorijdt). Wees ook niet laks met waardevolle spullen, door deze in je auto achter te laten en neem geen lifters mee onderweg. Zorg verder dat alle deuren op slot zijn van je auto en dan vooral bij stoplichten.

Deel dit met anderen!
 • digg Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • delicious Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • facebook Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • twitter Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • googlebookmark Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • addtofavorites Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • email link Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • hyves Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • linkedin Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • googlebuzz Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • live Gezondheid en Veiligheid Namibië
 • rss Gezondheid en Veiligheid Namibië

Laat een bericht achter

top