top

Bezienswaardigheden Zuid-Tanzania

Het ‘Noordelijk circuit’ is waar Tanzania het meest bekend om staat maar ook het ‘Zuidelijk circuit’ wordt steeds bekender. Het grootste park van Zuid-Tanzania is Selous. Dit
pass4sure FCBA park in Tanzania is 1½ keer zo groot als Nederland, maar de andere parken in het zuiden van Tanzania zijn ook prachtige bestemmingen. Hoofdzakelijk is het zuiden van Tanzania groen en bebost met ook veel grote rivieren, bijvoorbeeld de Great Ruaha River, die door Ruaha, Udzungwa Mountains en Selous stroomt. Uiteindelijk komen deze samen met de Rufiji River (grootste rivier in Tanzania).

Rufiji River Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Dar Es Salaam wordt voor het Zuidelijk circuit als aanvliegroute gebruikt. En na afloop kun je nog heerlijk relaxen op Mafia of Zanzibar.

Selous Reservaat
Het grootste park ter wereld bevindt zich in het zuidoosten van Tanzania. Het Selous Reservaat is 4 x groter als Serengeti. Dit park in Tanzania is door zijn grootte wel heel bekend, maar wordt toch door relatief weinig toeristen bezocht.

Er zijn veel dieren aanwezig in het Selous Reservaat, maar probeer ze ook maar eens te vinden! Je komt er onder andere nijlpaarden, enkele neushoorns, zebra’s, giraffes, leeuwen, olifanten, buffels (de grootste populatie in Afrika), diverse hert-achtigen, luipaarden en hyena’s, ruim 350 soorten vogels, slangen en hagedissen en ook krokodillen.

De regio die het meest bezocht wordt in Selous is Beho Beho,
pass4sure FCBA waar je onder andere Stiegler’s Gorge kunt bezoeken. Hier komen de Great Ruaha en de Rufiji rivieren samen, wat een erg mooi aanzicht is. De warmwaterbronnen Maji Moto (‘heet water’ in Swahili) kun je in Selous ook bezoeken.

Aan de kust ten oosten van Selous, liggen de Ruins of Kilwa Kisiwani en Ruins of Songo Mnara, dit is wat er over is gebleven van de handelsstadjes.

Udzungwa Mountains National Park
De Udzungwa Mountains liggen op korte afstand van Mikumi in Tanzania. Je kunt dit park het beste als dagtrip doen vanuit Mikumi omdat er in dit park geen voorzieningen zijn.

Je komt in Udzungwa Mountains National Park in Tanzania niet alleen dieren tegen zoals de buffel, leeuw en luipaard, olifant, maar ook veel bijzondere vogelsoorten en plantensoorten. Daarom staat het park ook bekend om zijn biodiversiteit.

Mikumi National Park
Ongeveer 300 km ten westen van Das Es Salaam, net ten noorden van Selous, ligt het Mikumi National Park. Mikumi is de Swahili naam voor de palm die in het park groeit, maar ook de naam van het dorpje in de zuidwest-hoek van Tanzania.

De volgende dieren kun je tegenkomen in het Mikumi National Park: buffel, giraffe, leeuw, luipaard, zebra, olifant en veel soorten antilopen. Bij de Mkata rivier in het zuiden van het Mikumi National Park in Tanzania zijn ook nijlpaarden te vinden.

mikumi national park 300x152 Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Saadani National Park
Het Saadani (Sadani) National Park ligt aan de kust ten noorden van Dar Es Salaam. Dit is een aantrekkelijke Bush & Beach mix: Er is een schitterend strand te vinden, maar het park biedt ook onderdak aan luipaarden, leeuwen, buffels en zebra’s, giraffes en meer dan 100 vogelsoorten.

Ruaha National Park
De naam van het Ruaha National Park komt van de Ruaha rivier die de zuid-oostgrens van het park vormt. De naam Ruaha komt van het woord ‘Luvaha’, dit betekent ‘groot’ in de lokale Hehe-taal.

In Ruaha in Tanzania bevinden zich olifanten, struisvogels, koedoe’s, gazelles, krokodillen en nijlpaarden en meer dan 400 vogelsoorten. Ook kun je hier veel Baobab bomen bewonderen. De meesten toeristen die op reis zijn naar Tanzania, bezoeken de zuid-oost regio rondom het plaatsje Msembe.

 

Van de kaarsrechte landsgrens tussen Kenia en Tanzania trekt de natuur zich weinig aan. Één van de voorbeelden is de migratie van Serengeti in Tanzania naar Masai Mara in Kenia en weer terug. De toeristen trekken zich ook vaak weinig aan van de grens. Enkele parken en reservaten liggen in het noorden van Tanzania die gemakkelijk met een safari door Kenia zijn te combineren. De huidige grens in 1890 is getrokken tussen Kenia en Tanzania. Tussen het toenmalige Brits Oost-Afrika (Kenia) en het Duitse Tanganyika (Tanzania). Het verhaal daarachter is dat de grens eerst op die manier was getrokken, zodat zowel Mount Kilimanjaro als Mount Kenya in Kenia zouden liggen. De Duitse Kaiser Wilhelm zou ondertussen aan de Britse Queen Victoria hebben gevraagd of hij ook een berg met sneeuw zou kunnen krijgen, in plaats van dat beide sneeuwtoppen in Kenia zouden liggen. Dit verhaal zou meteen verklaren waarom Mount Kilimanjaro in Tanzania ligt.

mount kilimanjaro Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Mount Kilimanjaro
De berg ligt aan de kant van Tanzania, op de landgrens tussen Kenia en Tanzania. Deze Mount Kilimanjaro is het hoogste punt in Afrika met 5895 meter. Oorspronkelijk is het een vulkanische berg. Ongeveer 750.000 jaar geleden vormde de berg drie punten boven de 4800 meter: Kibo, Shira en Mawenzi. Ongeveer 250.000 jaar later werd Shira inactief en stortte deze in (Shira is nu 3962 meter hoog). De punten van Mawenzi en Kibo beleven langer actief, en bouwden hierdoor aan hun hoogte. Toen de punt van Mawenzi inactief werd, is deze ook deels ingestort (Mawenzi is nu 5149 meter hoog). Kibo is overgebleven en de laatste activiteit werd ongeveer 200 jaar geleden waargenomen. Kibo wordt ook Uhuru Peak genoemd (‘uhuru’ is ‘vrijheid’ in Swahili).

Het is niet duidelijk waar de naam Kilimanjaro vandaan komt. De namen die de Chagga stam (die hier woont) voor de twee pieken heeft: Kipoo (‘gevlekt’) en Kimawenze (‘met gebroken top’).

‘Kilelema’ betekent in Chagga-taal ‘onmogelijk geworden’, en betekent ‘jaro’ ‘karavaan’ en ‘njaare’ ‘vogel’. Samengevoegd zou Kilimanjaro dit kunnen betekenen ‘onmogelijk te passeren door een karavaan’ of ‘onmogelijk te passeren voor vogels’.

In Swahili betekent ‘mlima’ ‘berg’, en ‘kilima’ ‘kleine berg’ of ‘heuvel’. ‘Njaro’ kan een boze geest zijn, terwijl bij de Masai ‘njore’ ‘bron’ of ‘water’ betekent. Dan zou de naam Kilimanjaro betekenen ‘heuvel van de geest Njaro’ of ‘heuvel, bron van water’.

Lake Manyara National Park
Langs de route van Arusha naar Ngorongoro en Serengeti in Tanzania ligt het Lake Manyara National Park. Grotendeels wordt het park gevormd door het meer en op het land vind je een gemengde vegetatie. Het aantrekkelijkste dier van het park in Tanzania is de boomklimmende leeuw. Hiernaast tref je ook nijlpaarden (hippo’s), olifanten en veel vogelsoorten aan. Ook talloze flamingo’s brengen een bezoek aan het meer tijdens hun migratie.

In het zuiden van het park bevinden zich de geisers Maji Moto (Swahili voor ‘heet water’).

De naam Manyara komt van ‘emanyara’, dit is de naam van een plant waarvan de Masai hun kralen (omsloten dorpen) bouwen.

Ongeveer 150 km ten zuiden van Lake Manyara in Kolo, zijn de rotsschilderingen van Kondoa te vinden. Deze stammen uit het stenen tijdperk.

Serengeti National Park 
Het Masai Mara in Kenia grenst aan het Serengeti National Park en zij staan samen bekend om ‘de grote migratie’. Het Serengeti National Park is ongeveer 15.00km2 (net zo groot als 1/3 deel van Nederland). De wildreservaten Maswa, Grumeti en Ikorongo wildreservaten grenzen ook aan Serengeti, en zijn eigenlijk het verlengde van het park. De beroemde Ngorongoro krater ligt in het zuid-oosten van het Park.

De naam van het Serengeti is te danken aan het Masai woord ‘siringet’, wat ‘eindeloze vlakte’ betekent. In deze gigantische vlakte leven ongeveer 4 miljoen dieren, waarvan ongeveer 1 miljoen vogels zijn. Deze dieren bewegen zich op zoek naar water, door het hele park. Jaarlijks leidt deze zoektocht, die in de vroege zomer begint, deze dieren ook naar het Masai Mara in Kenia. Aan het eind van de herfst keren ze weer terug. Sommige dieren overleven de zware tocht niet (vooral de wilde beesten, maar ook gazelles en zebra’s) – met name de rivieren vormen zware obstakels. De groep wordt namelijk ook gevolgd door roofdieren, onder andere hyena’s, cheetah’s (jachtluipaarden) en leeuwen. Tijdens de migratie van deze dieren zal een tocht met een heteluchtballon aantrekkelijk zijn!
Hoofdzakelijk zijn in dit park in Tanzania de meeste Oost-Afrikaanse dieren te vinden, zoals de giraffes, buffels, olifanten, leeuwen, nijlpaarden, wildebeesten, impala’s, zebra’s, luipaarden, jachtluipaarden, hyena’s, impala’s, topi’s, dik-dik’s, steenbokken, zwijnen, struisvogels.

Wat ook opvalt in het Serengeti-landschap in Tanzania zijn de ‘kopjes’. Dit zijn granieten rotspartijen, die hun huidige vorm hebben gekregen door de erosie en verwering door de eeuwen heen. Door de afwijkende vegetatie dienen ze automatisch als onderdak voor dieren, die je in een open grasveld niet zou kunnen tegenkomen, zoals de hyrax (soort bergmarmot).

serengeti national park Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Ngorongoro Krater
De Ngorongoro krater heet ook wel ‘Paradijs op Aarde’ of ‘Tuin van Eden’. Er heeft zich een eigen wereld ontwikkeld, omdat de krater door zijn vorm een afgesloten gebied vormt. De Ngorongoro was enkele miloenen jaren geleden nog een actieve vulkaan in Tanzania. Deze is ondertussen in elkaar gestort, waardoor de 610 meter diepe krater (doorsnede van ongeveer 19 kilometer) zich vormde.
In de krater leeft een afspiegeling van de Oost-Afrikaanse wilde dieren: neushoorns, buffels leeuwen en olifanten zijn hier te vinden. Ook de kleinere wilde dieren, zoals de gazelle, hartebeest, gnoe en de zebra bevinden zich hier. Flamingo’s zijn soms te vinden in het Lake Magadi in Tanzania (een zout seizoensmeer).
De Masai wonen met hun grote kuddes nog steeds in het gebied, ook in de krater.

Buiten de krater in de Conservation Area ligt Olduvai Gorge, (oldupai), dat de Masai-naam is voor het type sisal dat hier groeit. Deze archeologische locatie in Tanzania de wieg van de mensheid is de vindplaats van de ‘notenkraker’, dit is de oudste mens die hier geleefd zou moeten hebben rond 1,75 miljoen jaar voor Christus. Leakey deed ook enkele vondsten in het Keniaanse Koobi Fora (Sibiloi) en andere locaties in Kenia naast zijn vondsten in Olduvai Gorge.

Lake Eyasi
Lake Eyasi ligt ten zuidwesten van Ngorongoro. De stand van het water in dit meer is seizoensafhankelijk en soms staat het meer zelfs bijna leeg. Rond dit meer leven onder andere de Datoga en de Hadzabe bosjesmannen. De Hadzabe bosjesmannen hebben een ‘klikkende’ taal.

Arusha National Park
Arusha National Park in Tanzania is een van de mooiste parken en ligt op ongeveer 35 kilometer vanaf Arusha en is erg in trek voor dagtochten.Dit park is een van de kleinere parken in Noordelijk Tanzania met een oppervlakte van ca. 137 vierkante kilometer.

Naast een overvloed aan wilde dieren, fauna en flora beschikt het park over drie spectaculaire wonderen, namelijk:

 1. Ngurdoto Kraterde
 2. Momella Meren
 3. Mount Meru Krater (4566 meter)

Mount Kilimanjaro in Tanzania heeft een hoogte van 5895 meter en ligt ten oosten van het park en kan bij helder weer vanuit allerlei verschillende locaties in het park worden aanschouwd.

In het park kunt u onder andere nijlpaarden, hyena’s, antilopen, buffels, bavianen, giraffes, olifanten , luipaarden en ontelbare vogelsoorten vinden.

Het droge seizoen van juli tot oktober of na de korte regenperiode van november tot maart is de beste tijd om dit park te bezoeken.

arusha national park Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Lake Natron
De broedplaats voor de flamingo’s in Oost-Afrika is het Lake Natron. (Lake Nakuru en Lake Elmenteita in Kenia). Aan de voet van een actieve vulkaan kun je Lake Natron vinden (Oldonyo Lengai Masai voor ‘berg van god’). De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1966, 1983, 2006 en 2007.

Tangire National Park
De Tarangire rivier loopt door dit park in Tanzania en in het droge seizoen in de zomer, komen wilde dieren uit de wijde omtrek naar deze rivier. Er staan verder veel baobab bomen in dit park. In dit park in Tanzania kun je de volgende dieren vinden: Gnoe, zebra, olifant, eland, oryx, gazelle,buffel, gazelle, hartebeest en zo’n 300 vogelsoorten.

Deel dit met anderen!
 • digg Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • delicious Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • facebook Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • twitter Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • googlebookmark Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • addtofavorites Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • email link Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • hyves Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • linkedin Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • googlebuzz Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • live Bezienswaardigheden Zuid Tanzania
 • rss Bezienswaardigheden Zuid Tanzania

Laat een bericht achter

top