top

25 spannendste uitstappen in Zuid-Afrika

1. Overnachten in een privé-wildpark
Best of Zuid Afrika – beleef de exclusieve Pride of Afrika Treinreis!

Een verblijf in een privé-wildpark wil zeggen dat je geniet van elk ogenblik dat je er bent, ook al is het maar voor één nacht. Eerst heb je uiteraard al de spannende rit door het wildpark, naar jouw lodge: meestal een tiental chalets, een zwembad en een boma – een half-open restaurant -. En natuurlijk geniet je van de ochtend- en avondsafari per open jeep, niks is zo spannend en ontspannend tegelijk in Zuid-Afrika als met een open voertuig op zoek gaan naar de Big Five (Grote Vijf): leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Safari is uiteraard niet alleen zoeken naar de Grote Vijf, maar ook uitkijken naar de vele andere wilde dieren, vogels en reptielen die in de bush van Zuid-Afrika leven.
 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

big five 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

2. Safari met de eigen huurauto in een nationaal park
Het is verstandig om op de aangelegde wegen te blijven en je hebt geen spoorzoeker ter beschikking. Maar toch is met de eigen auto (bv. een huurauto) rondrijden in een van de vele nationale parken in Zuid-Afrika een reisherinnering die je lang, heel lang zal bij blijven. Of je nou naar het Nationaal Krugerpark (Kruger Safari) gaat, of naar het Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park, of naar het Addo Olifantenpark, of naar het Kalahari Gemsbok Nationaal Park. Toch, dat laatste park, Kgalagadi, is niet aan te raden voor een allereerste safari omdat het er verschrikkelijk warm is, en heel specifiek qua wildleven.

Best of Zuid Afrika – Bungeejumpen vanaf de allerhoogste brug!

3. Per kabelspoor naar de top van de Tafelberg
Het is maar een transportmiddel om op de mooiste plek van Zuid-Afrika te komen, toch tijdens de rit per kabelspoor krijg je een eerste panoramisch zicht op Tafelbaai en de bekende stranden van Kaapstad: Seepunt, Groenpunt, Bantrybaai, Clifton, Kampsbaai, Llandudno. Veel Capetonians (Kapenaars) trekken na hun werknaar hun berg met een fles Vonkel en genieten van het zicht vanop de Tafelberg of vanop Seinheuvel, dat tesamen met Leeukop de berg flankeert.

4. Wijn proeven in Stellenbosch of Paarl
Niet alle wijnproeverijen zijn hetzelfde. In Zuid-Afrika proef je de zon, de geschiedenis van het land, de druiven van de tientallen wijngaarden. Bij heel wat wijndomeinen moet je niet vooraf reserveren; aan de ingang zie je dan een bordje “keldertoere” staan.

5. Bezoek aan Robbeneiland Kaapstad
Robbeneiland: 547 hectare groot, wereldbekend omdat Nelson Mandela daar in Zuid-Afrika van juni 1964 tot maart 1982 gevangen zat. Vanaf 1997 is Robbeneiland een museum, en als je het Robben Island Museum wil bezoeken moet je er met de Sikhululelike naartoe, een ferry die uit Waterfront Kaapstad vertrekt. Opgelet: op de website staat regelmatig ‘online tickets are sold out’.

6. Boottocht naar Duiker-Eiland, een zeerobbeneiland in Houtbaai
Deze uitstap is totaal iets anders dan de vorige. Vanuit het vissersdorpje Houtbaai in Zuid-Afrika kun je een boottocht maken naar Duiker Island, dit is een eiland waar een hele grote kolonie Kaapse pelsrobben leeft (Cape fur seal). Die zijn intussen zo gewend aan de toeristenboten dat je ze vanop een paar meter kan fotograferen of filmen.

Best of Zuid Afrika – Ontmoet de Zulu’s en ervaar de Afrikaanse cultuur!

7. Wandelen in het Boulders Pinguïnreservaat in Simonstad
In Boulders, een klein natuurreservaat bij de zeemachtbasis van Simonstad. Het water van de Atlantische Oceaan is veel kouder dan dat van de Indische Oceaan aan bv. Durban. Boulders maakt deel uit van het Table Mountain National Park in Zuit-Afrika en is dus een SANParks. Wel jammer dat de Wildcard er niet geldig is…

pinguins boulders 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

8. Geleid bezoek aan een township

Je hebt absoluut een lokale gids nodig voor een kennismaking met één van de vele zwarte townships van Zuid-Afrika. Leerrijk, ontspannend, shocking af en toe. Wellicht wordt het Soweto, nabij Johannesburg. Soweto ligt south-west van Jozi. Wat dacht je ervan om ‘s avonds eens af te zakken naar één van de vele shabeens van zo’n township, en er een frisse Castle te drinken? Wel enkel aan te raden mét gids.

9. Bezoek aan een zoeloedorp in KwaZulu-Natal
kwaZulu/Natal is de Zuid-Afrikaanse provincie waar de meeste Zoeloes wonen. Er zijn meerdere dorpjes gebouwd waar toeristen worden geinformeerd over hoe het vroeger was en hoe Zoeloes nu leven in Zuid-Afrika. Eén van de oudste Zoeloedorpen is Shakaland, dat zo’n 20 jaar geleden het decor was voor de Zuid-Afrikaanse top-televisieproductie Shaka Zulu.

10. Walvissen en dolfijnen observeren
Zuid-Afrika heeft een aantal walvissen  in de omgeving van Plettenbergbaai en een aantal walvissen die elk jaar (meestal in september-oktober) de kuststreek opzoeken om hun jongen te baren en te zogen: Hermanus, Valsbaai en andere plaatsen nabij Kaapstad zijn dan the place to be.

11. Struisvogelrijden in een ranch in Oudtshoorn
Wist je dat er in sommige struisvogelboerderijen in Zuid-Afrika kleine wedstrijden worden gereden? Toeristen met lef mogen zelfs even met een volstruis rijden. Wie het wat rustiger wil kan zich laten fotograferen op de rug van een struisvogel.

12. Een ritje met een stoomtrein (Outeniqua Choo Tjoe, Apple Express)
Op een route die al vanaf 1928 in gebruik is, en jou van Knysna via George naar Mosselbaai brengt tijdens een vakantie in Zuid-Afrika. Voorbehoud: op dagen met risico op veldbranden en bosbranden wordt de stoomtreinlocomotief vervangen door een diesel-loc.
Best of Zuid Afrika – Overnachten in de Afrikaanse Bush…

13. Wandelsafari in het Krugerpark
Eigenlijk zou deze hoger moeten staan, want een stapsafari in een wildpark is echt de absolute top qua wildbeleving. Maar de vraag voor de Kruger Wilderness Trials is veel groter dan het aanbod, en enkel als je een jaar van te voren boekt maak je kans om uitgeloot te worden.

krugerpark 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

14. Verse oesters eten in Knysna
Knysna heeft een prachtig strandmeer, een ideale kweekplaats voor oesters. In Knysna (het hart van de Tuinroute) in Zuid-Afrika organiseert men er zelfs een festival voor.

15. Benji springen vanop de Bloukransbrug in de Tuinroute, nabij Tsitsikamma
Voor wie adrenaline wil tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika: dit is het! Een benjisprong van 216 meter, de hoogste ter wereld (voor benjisprongen met dagelijkse en commerciële organisatie).

16. Duiken naar witte haaien in Gansbaai
In de omgeving van Dyer Island, op twee uur rijden van Kaapstad, kan je kooiduiken naar grote witte haaien. Er zijn meerdere organisaties rond Kaapstad die cage diving organiseren, maar we raden je aan om onderstaande sites te bezoeken, want sommige duikorganisaties worden af en toe geschorst omdat ze de Carcharodon carcharias voeden.

gansbaai 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

17. Souvenirs kopen in Waterfront – Kaapstad
Je kan dat natuurlijk onderweg doen, zoals houten dierenbeelden (handsnijwerk) die je in de omgeving van het Krugerpark kan kopen. Maar veel toeristen stellen de aankoop van souvenirs uit tot de laatste dag in Zuid-Afrika – en omdat dit meestal in Kaapstad is – daarom is het Victoria & Alfred Waterfront complex de ideale gelegenheid. Waterfront is de meest bezochte plaats van Zuid-Afrika: elk jaar komen er zo’n 25 miljoen bezoekers. Zij kunnen er elke dag van 09u tot 21u terecht in 400 winkels en 75 restaurants die alle via een heel mooie constructie toegankelijk zijn. Noem Waterfront dus maar een winkel- en wandelcomplex. De leukste souvenirs vind je in de “Craft Market”, een grote hal van Waterfront waar veel lokale kunstenaars hun werk maken én verkopen (openingsuren Craft Market: 09u30-18u).

18. Green Hunting: ecologisch verantwoord op olifantenjacht
Voor één keer promoten we het jagen op olifanten. Natuurbewaringsorganisaties hebben soms jagers nodig die, voor wetenschappelijk onderzoek of voor relocatie, op olifanten jagen met darts: verdovingspijltjes. Wie jagen op olifanten tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika wat te eng vindt kan beginnen met een impala (rooibok). Maar als het enkel voor de fun is, dus zonder wetenschappelijk doel of niet voor een relocatie, dan is het geen eco hunting meer.

Safari in Zuid Afrika

19. Sardine Run, aan de zuidkust van KwaZulu-Natal
Voor dit spektakel zou je eigenlijk het water op moeten tijdens je vakantie in Zuid-Afrika: één keer per jaar, maar niet elk jaar, migreren miljoenen sardienen voor de kust van Zuid-Afrika – met in hun zog honderden dolfijnen. Het heeft te maken met de warme Agulhas-zeestroming die plankton verschuift.

kwazulu natal 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

20. Te voet naar de top van de Tafelberg wandelen (klimmen)
Als je over een goede fysiek beschikt en een klimwandeling (langs een steil pad) van 2 tot 3 uur aankan wordt er rijkelijk voor beloond, want het panorama van op de Tafelberg is uniek. Afdalen kan eventueel met het kabelspoor.

21. Ballonvaart in Zuid-Afrika
Bill Harrop vaart al meer dan 25 jaar in de omgeving van de Magaliesbergen in Zuid-Afrika, in principe elke dag. We raden je wel aan om de avond ervoor in een gastenhuis of lodge in de buurt van de opstijgplaats te logeren want Bill stijgt héél vroeg op.

22. Vijfdaagse staptocht “het Otterpad” (Tsitsikamma)
Het Otter Trail is de prachtigste en moeilijkste meerdaagse staptoer van Zuid-Afrika (vijf dagen, vier nachten, totaal 42,5 kilometer). De Nationale Parkeraad stelt wel enkele eisen: het Otterpad is enkel voor ervaren wandelaars. Anders kom je in de problemen met de getijden van de riviertjes die je door moet.

23. Golfen in het Nationaal Krugerpark
Zo’n dertig jaar geleden heeft de Nationale Parkeraad in Skukuza Zuid-Afrika, het grootste rustkamp van het wildpark, een golfterrein aangelegd voor haar personeel. Een tiental jaren geleden werd die golfbaan (9 holes) opengesteld voor het publiek.

24. Afdalen in de mijnschacht van Gold Reef City
Eindelijk iets over Johannesburg.Gold Reef City is een nagemaakt mijndorpje. Hier kunnen bezoekers veilig afdalen in een échte mijnschacht. Terloops: over de goudpioniers verneem je alles in Pelgrimsrus (Pilgrim’s Rest) in de provincie Mpumalanga, op de Panoramaroute.

25. Een treinreis door Zuid-Afrika maken met de Bloutrein (Blue Train) of met Rovos Rail
Zuid-Afrika heeft twee treinreizen die de concurrentie met de Orient Express aankunnen: de Bloutrein en Rovos Rail, een privé-trein. Beide treinen rijden meerdere trajecten in Zuid-Afrika, maar de meest gewilde route is voor beide treinen hetzelfde: Kaapstad-Pretoria (of andersom). Rovos Rail is voor hetzelfde traject meestal duurder dan de Bloutrein, maar bij Rovos Rail zijn er meestal meer overnachtingen op de trein zelf.

Deel dit met anderen!
 • digg 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • delicious 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • facebook 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • twitter 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • googlebookmark 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • addtofavorites 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • email link 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • hyves 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • linkedin 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • googlebuzz 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • live 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika
 • rss 25 spannendste uitstappen in Zuid Afrika

Laat een bericht achter

top