top

25 bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

1. Kaapstad : de Tafelberg

Volgens veel wereldreizigers is Kaapstad in Zuid-Afrika de mooiste stad van de wereld. De stad ligt immers tussen Tafelbaai en de Tafelberg, een imposante berg die 1.068m boven de stad uittroont. De naam ‘Tafelberg’ (Table Mountain in het Engels) is gegeven door de Nederlanders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, en komt uiteraard van de speciale vorm van de berg. Helemaal indrukwekkend is “die Berg” pas met een tafelkleed: een wolkenmassa die net boven de berg zweeft.

table mountain2 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

2. Tuinroute: Nationaal Tsitsikamma Zeekustpark in Stormsrivier
Nabij het dorpje Stormsrivier, zowat halverwege tussen Port Elizabeth en George, is 80 km kustlijn van de Indische Oceaan uitgeroepen tot beschermd natuurreservaat. Tsitsikamma, wellicht het mooiste natuurreservaat ter wereld, heeft een wilde rotskust, enkele kleine zandstranden en een grote voetgangershangbrug over de monding van de Stormsrivier in de Indische Oceaan.

3. Kaapstad : panoramaroute naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop via Chapmans Peak Rylaan (Drive)
Dit is de zonder twijfel de mooiste daguitstap van Zuid-Afrika! Geen enkele bezoeker aan Zuid-Afrika verlaat het land zonder een foto van Kaappunt (het verst gelegen punt van Afrika) en van Kaap de Goede Hoop (het meest zuidelijke punt van het Kaaps Schiereiland). Het traject tussen Houtbaai en Kaappunt is trouwens de mooiste tolweg van Zuid-Afrika: aan de ene kant de felblauwe Atlantische Oceaan, aan de ene kant de steile rotsen van het Tafelgebergte in Zuid-Afrika.

4. Stellenbosch/Paarl/Franschhoek: de Coastal Region Wijnroute
Toen Simon Van der Stel zich in 1679 nabij de Eerste Rivier vestigde en er Stellenbosch stichtte, had hij wellicht nooit gedacht dat Zuid-Afrika één van de grootste wijnproducenten ter wereld zou worden. Mede door de komst van de eerste Franse Hugenoten in 1688 werd al heel vroeg de basis gelegd van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Vandaag kan men tijdens hun reis naar Zuid-Afrika, tientallen wijndomeinen bezoeken en er wijn proeven; alleen de naam al van veel domeinen smaakt naar meer: bv. Allesverloren, Altydgedacht, Fleur du Cap, Le Bonheur, Twee Jonggezellen, Morgenster, Rust & Vrede.

5. Panoramaroute (Laagveld): de Blyderivierspoortcanyon en omgeving
Tijdens een reis naar Zuid-Afrika val je van de ene verbazing in de andere, en voor veel bezoekers zal de regio ten noorden van Nelspruit de mooiste van Zuid-Afrika zijn. Het Transvaals Laagveld heeft de tweede grootste canyon van Afrika: de Blyderivierspoort-canyon, meerdere watervallen (zoals de Mac Mac Watervallen, Victoria Watervallen en de Lone Creek Watervallen) en wellicht de mooiste vergezichten van heel Zuid-Afrika. Vooral het Venster van God / God’s Window en Wonder Uitsig / Paradise View) zijn de moeite waard om voor deze regio minstens één volledige dag uit te trekken. Dan heb je meteen ook voldoende tijd om in de Spoelgaten van Bourke’s Luck (Potholes / Kolkgate) een muntstuk te werpen en een wens te doen.

victoria falls2 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

6. Natal Drakensbergen: het Amfitheater in de Natalse Drakensbergen
Op een paar uur rijden van badstad Durban, en vlakbij de grens met Lesotho, ligt het Drakensgebergte – met o.a. de Njesuthi, de hoogste bergtop van Zuid-Afrika (3.408 m). In het Royal Natal National Park, in het noordelijk gedeelte van de Drakensbergen, ligt één van de mooiste natuurwonderen van Zuid-Afrika: een bergflank in de vorm van een amfitheater. Die Drakensbergen worden lokaal onderverdeeld in een noordelijk, centraal en zuidelijk deel: alle drie even mooi. De meeste hotels vind je in de omgeving van Winterton, maar in het Royal Natal Nationaal Park kan je ook overnachten.

7. De Afrikaanse bush / de Afrikaanse savanne: nationale wildparken zoals Krugerpark, Hluhluwe/Umfolozi, Pilanesberg, Addo en Kalahari, alsook privé-wildparken zoals Sabi Sand, Timbavati, Shamwari, enz.
Toegegeven, er zijn plaatsen in Zuid-Afrika waar de natuur wellicht mooier is dan de Afrikaanse savanne. Maar nergens is pure wildernis zo bereikbaar – en nergens ter wereld kunnen toeristen zo gemakkelijk op safari gaan – als in Zuid-Afrika, en alleen daarom al verdienen alle wildparken hier een plaats. Uiteraard moet je met de juiste ingesteldheid op safari gaan: wildparken zijn geen dierentuinen waar de dieren op geregelde tijdstippen gevoederd worden, en soms rij je een uur rond zonder iets te zien. Maar het voorrecht om de constante struggle for life van vooral prooidieren te mogen zien maakt een mens stil. Terloops: we geven graag toe dat de Okavango Delta in buurland Botswana nog mooier en beter voor wildwaarneming is, maar de lodges in Okavango zijn duurder en véél moeilijker bereikbaar dan de nationale parken en de privé-wildparken van Zuid-Afrika.

kruger park 300x200 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

8. Kaapstad : Bloubergstrand (Blaauwberg)
“Goeie môre my sonskyn, goeie môre my kind. Kom ons draf langs die strand, kom ons ry op die wind.” Zo klinkt het in Op Blouberg se Strand, eén van de mooiste liedjes van Laurika Rauch, de meest bekende Zuid-Afrikaanse (Afrikaanstalige) zangeres. Bloubergstrand: de plaats waar, letterlijk, al miljoenen toeristen hun mooiste foto van de Tafelberg en Kaapstad genomen hebben.

9. Kaapstad : Kirstenbosch Botanische Tuinen
Wandelen in een aangelegde plantentuin heeft vaak wat kunstmatigs. Maar hier, langs de flanken van het Tafelgebergte in Zuid-Afrika, vergeet je snel dat je in een park rondloopt en geniet je van het Kaaps fynbos en van de unieke verzameling inheemse planten: alle planten die ergens in Zuid-Afrika in ‘t wild voorkomen vind je ook hier, in Kirstenbosch (inclusief de vele protea-soorten). Wie Kirstenbosch tijdens het weekend bezoekt kan er vaak bloemen en planten kopen – en foto’s nemen van Zuid-Afrikaanse pasgehuwden die naar Kirstenbosch komen voor hun trouwfoto’s.

10.De Swartbergpas in Oudtshoorn
Je kan van Oudtshoorn via een asfaltbaan naar het dorpje Prins Albert in Zuid-Afrika rijden, maar wij raden je de Swartbergpas aan: een kronkelende zandbaan die nabij de Kango-grotten vertrekt en je tot 1.600m hoog brengt. Laat je hier gewoon overdonderen door het woestijnlandschap van de Kleine Karoo. Eén klein voorbehoud: tijdens de Zuid-Afrikaanse winter is de Swartbergpas af en toe gesloten wegens de sneeuw.

kango grotten 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

11.Tuinroute: de Bloukranspas en de Grootrivierpas
Vlakbij de Tsitsikamma-tolweg in de Tuinroute verlaat je best de N2 en neem je de R102, de alternatieve route. Via twee heerlijke bergpassen Bloukranspas en de Grootrivierpas rij je dan door de Tuin van Eden (letterlijk zelfs). Zo kom je bij een prachtig uitzicht op Nature’s Valley en The Crags. Veel badstadjes in deze regio aan de Indische Oceaan zijn pareltjes. Net zoals de Zuid-Afrikaanse oud-president Pieter Willem PW Botha (1916-2006) gaat onze voorkeur uit naar het dorpje Wildernis.

12.De Vallei der Duizend Heuvels (nabij Pietermaritzburg)
Zijn het er echt duizend? Niemand die het weet, want je bent zo gefascineerd door de enorme uitzichten op de Vallei dat je vergeet om te tellen. Je vindt de Vallei van 1000 Heuvels tussen Pietermaritzburg en Durban in Zuid-Afrika . Terloops: vlakbij vind je ook pheZulu, een zoeloedorp dat je kan bezoeken. Het is toeristisch, maar als toerist is dat misschien de enige gelegenheid om iets bij te leren over de Zoeloes tijdens de vakantie naar Zuid-Afrika.

13.De Tuinroute: het Featherbed-natuurreservaat (in Knysna)
Die Koppe flankeren de inham van de Indische Oceaan met het strandmeer van Knysna in Zuid-Afrika. Je kan dit zelf vanop een veilige hoogte aanschouwen, tijdens een begeleide en dalende wandeling in het Featherbed natuurreservaat in Zuid-Afrika. De ferry John Benn vertrekt vanuit Knysna.

14.Het strandmeer van St-Lucia (KwaZulu-Natal)
De titel van Werelderfgoed krijg je niet zomaar: daar moet je mooi voor zijn. En de lagune van St. Lucia in Zuid-Afrika is mooi. En leuk, als je het combineert tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika met een bezoek aan een de krokodillenkwekerij en je een boottocht maakt op het strandmeer zelf: nijlpaarden, krokodillen, flamingo’s en andere dieren.

15.De bloemenpracht van Namakwaland (enkel in augustus-september)
Dit kan enkel in Zuid-Afrika voorkomen: een bloementapijt van enkele honderden vierkante kilometers groot. Het enige probleem voor Europeanen is dat het moeilijk te voorspellen is wanneer je waar moet zijn gedurende de vakantie in Zuid-Afrika. om er midden in te zitten. Op de eigen website van Namakwaland verneem je details.

namakwaland 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

16.De Vallei der Verlatenheid (Graaff-Reinet)
Kan je de stilte horen? Ja, in de Grote Karoo! En, je kunt in het natuurreservaat rond de Valley of Desolation in Zuid-Afrika ook op safari gaan (bergzebra’s, koedoes, buffels en andere dieren).

17.Kaapstad : Robbeneiland
Vraag aan toeristen die het land verlaten wat hen het meest heeft beïndrukt, en velen zullen zeggen “cel nr 5 van Robbeneiland, waar Nelson Mandela 19 jaar vast zat”. Vandaag is Robbeneiland, gelegen op 7 km voor de kust van Kaapstad, Unesco Werelderfgoed. Robbeneiland bezoeken tijdens een reis naar Zuid-Afrika, doe je vanuit Waterfront, met de ferry “Sikhululekile” (tickets voor die ferry koop je best vooraf).

18.Kagga Kamma (in de Cederbergen, op 3,5 uur rijden van Kaapstad)
“… Ontsnap uit die gedrukte moderne leefstyl en soek skuilplek by Kagga Kamma, geleë in die rustige suidelike Cederberge. Weg van selfone, lugbesoedeling, snelweë en stadsligte sal jy sug van verligting en die stilte en helder sterrehemel geniet…” In Kagga Kamma in Zuid-Afrika zie je ‘s avonds de melkweg, net zoals de Bosjesmannen en hun voorvaders die er al honderden jaren wonen.

19.De Wild Coast (tussen Oos-Londen en Durban)
Er zijn ook zandstranden aan de Wilde Kust van de Oost-Kaap (Port St Johns, Coffee Bay). Lang geleden was dit deel van de Oost-Kaap in zuidelijk Afrika gekend als Transkei en Ciskei, twee onafhankelijke thuislanden (de zgn. TBVC-staten). Omdat er in Zuid-Afrika niet mocht gegokt worden kwamen de Zuid-Afrikanen naar de casinohotels van de Wild Coast.

20.De Augrabies Watervallen (nabij Upington)
Als je vanuit Kaapstad of Johannesburg op weg bent naar het Kalahari Gemsbok Nationaal Park (Kgalagadi) stop je meestal onderweg om de grootste watervallen van Zuid-Afrika te bewonderen – op de Oranjerivier. De Victoria Watervallen in buurland Zimbabwe zijn hoger dan de Augrabies Watervallen, maar ze liggen in een wildpark dat, zoals de meeste Zuid-Afrikaanse parken, al een wonder op zich is.

augrabies 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

21.Ndebele Cultural Village
De Ndebele’s is een stam die als geen andere zwarte stam veel gevoel heeft voor kleuren en geometrische figuren. Als je, op weg van Johannesburg/Pretoria naar het Laagveld in Zuid-Afrika, enkel tijd hebt voor een fotostop is Botshabelo Historical Village aan te bevelen: dat ligt op 10 km van Middelburg. Als je de Ndebele’s echt wil leren kennen moet je overnachten in het Mapoch Ndebele Village in Klipgat (40 km van Pretoria).

22.De Karoo
De Kleine Karoo en de Grote Karoo: ook de Zuid-Afrikaanse woestijnen zorgen voor prachtige landschappen, en in veel dorpjes die je onderweg tegenkomt lijkt het alsof de tijd gestopt is.

23.De Cango-Grotten (in Oudthoorn)
Zuid-Afrika heeft grotten en de mooiste zijn die nabij Oudtshoorn: droge en warme kalksteengrotten, met zowat elk uur een geleid bezoek. Afrikaanse naam is die Kango Grotte, Engelse naam Cango Caves.

24.De jacaranda’s van Pretoria (Tshwane) tijdens de Zuid-Afrikaanse lente
Een paar weken na de eerste (lichte) lenteregens in september kleurt Pretoria paars van de jacaranda’s. Zelfs de Kerkstraat, de hoofdstraat, ziet dan paars.

jacaranda boom 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

25.De Golden Mile van Durban (de grootste badstad van Zuid-Afrika)
Durban is de grootste badstad van Zuid-Afrika, al snappen wij niet waarom… Maar ja, er is inderdaad altijd wel iets te doen en je kan er lekker Indisch eten. Kies dan wel voor een hotel aan Marine Parade, met zicht op de Golden Mile. Zoek niet naar een Afrikaanse naam voor de Golden Mile: Durban is een Engelse stad, o.a.

Deel dit met anderen!
 • digg 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • delicious 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • facebook 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • twitter 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • googlebookmark 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • addtofavorites 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • email link 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • hyves 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • linkedin 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • googlebuzz 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • live 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika
 • rss 25 bezienswaardigheden in Zuid Afrika

Laat een bericht achter

top