top

Reisinformatie Zuid-Afrika

Verblijf en reisdocumenten

Voordat je een reis naar Zuid-Afrika boekt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moe houden. Als eerst heb je een geldig paspoort nodig, dat na het verlaten van Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig is. Ook is er een retour(vlieg)-ticket vereist. Als burger van één van de EU-landen heb je geen visum nodig voor een toeristisch, familie- en/of zakelijk bezoek aan Zuid-Afrika. Dit geldt ook voor mensen, die alleen door Zuid-Afrika heen reizen. Het maximumverblijf is 90 dagen. Voor een bezoek aan Swaziland dient jouw paspoort bij aankomst nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Indien je een andere nationaliteit heeft, is het verstandig om eerst contact op te nemen met de Zuid-Afrikaanse Ambassade voordat je verdere stappen onderneemt.

paspoort zuid afrika Reisinformatie Zuid Afrika

Ambassade van Zuid-Afrikaan Wassenaarseweg 40

2596 CJ Den Haag
tel. 070 392 4501
E-mail: sonsular@zuidafrika.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 9:00 – 12:00

Douane

Op je reis naar Zuid-Afrika zul je de douane passeren. Houd je paspoort bij de hand voor controle. Niet alles mag zomaar de grens over worden gevoerd. Voor de in- en uitvoer van drugs en bedreigde diersoorten staan natuurlijk hoge(cel)straffen, maar ook sommige plantensoorten, nagemaakte merkartikelen en antiek kunnen problemen opleveren bij de douane. Zorg ook dat je geen zichtbare papieren bij je hebt met religieus gevoelige teksten.
Goederen invoeren
Voor een aantal artikelen is een maximum aantal ingesteld wat je vanuit je eigen land mee mag nemen naar Zuid-Afrika zonder invoerrechten te hoeven betalen. Het gaat hier om belastingvrije souvenirs tot een waarde van 1250 rand (Zuid-Afrikaanse munteenheid), 400 sigaretten, 50 sigaren, 250 gram tabak, 2 liter wijn, 1 liter ‘andere’ alcoholische dranken, 50 milligram parfum en 250 milligram eau de toilette.

Wil je meer meenemen betaal je 20% aan invoerrechten over de totale waarde van je goederen. Komt het gezamenlijke bedrag dat je wil invoeren boven de 10.000 rand uit betaal je zelfs een invoertarief van 30%, exclusief BTW.

Open grenzen
Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn aangesloten bij de African Customs Union waardoor de grenzen tussen deze landen open zijn. Swaziland en Lesotho vallen hier ook onder waardoor je onderling geen invoerrechten hoeft te betalen. Het is wel verboden om bier mee te nemen naar Lesotho.

Belastingteruggave bij het douanekantoor
Bij de douanekantoren kun je ook terecht als je belasting wilt terugvragen. Dit kan alleen als je een bezoeker bent van Zuid-Afrika en als de totale waarde van de goederen meer dan 250 rand bedragen. Hiervoor moet je de aangeschafte goederen laten zien en je moet je een belastingfactuur, BTW-teruggavenformulier en je paspoort laten zien.

Teveel bagage
Worldwide Baggage Services
Wil je meer meenemen of is je koffer te zwaar?
Betaal geen gigantische prijzen voor extra kilo’s aan de maatschappij waarmee je naar Afrika vliegt, maar check je extra bagage in bij Worldwide Baggage Services (WBS) in Vertrekhal 3. De bagage arriveert dan wel op een latere vlucht als luchtvracht en je hebt buiten de EU ook een douane procedure, maar gezien de lagere kosten is dit de moeite waard. Ga je verhuizen naar Afrika en neem je bijvoorbeeld alleen kleding, boeken en cd’s mee? WBS regelt ook het vervoer van zelf ingepakte kleine verhuizingen, zowel luchtvracht als zeevracht.

http://www.excessbaggage.nl/

Elektriciteit

Het standaard voltage in het gehele land is 220/230 volt. Er worden stekkers gebruikt met 3 polen. Om Europese apparaten te kunnen gebruiken c.q. Op de laten is een verloopstekker/adapter noodzakelijk. Deze zijn in ”electrical appliance shops” en in sommige winkels op de luchthaven verkrijgbaar. Sommige hotels verstrekken adapters in bruikleen aan hun gasten.

geld zuid afrika1 Reisinformatie Zuid Afrika

Geld en Creditcards

De munteenheid van Zuid-Afrika is de ”Rand”. Deze wordt aangeduid met de letter R. Er bestaan biljetten van 200,100,50,20 en 10 Rand (ZAR). Een Rand bestaat uit 100 cent. ZAR 1 = ca. €0,09. Creditcards worden inmiddels vrijwel overal geaccepteerd (uitzondering hierop zijn tankstations, hier kun je vrijwel alleen contant betalen). De meest gangbare zijn Eurocard/Mastercard en Visa. Traveller’s Cheques kunnen veelal ook in de (grotere) hotels, weliswaar tegen een iets lagere koers (c.q hogere kosten) worden omgewisseld tegen Rand. Bij de volgende banken bestaat de mogelijkheid vreemde valuta te wisselen: Absa, Standard Bank BOE en Nedbank. Je hebt hierbij altijd je paspoort nodig. Op de internationale luchthavens kan ook geld gewisseld worden. Op steeds meer plaatsten verschijnen geldautomaten, met name in de grotere steden en toeristische plaatsen. Je bankpas en de bankautomaat dienen het Cirrus symbool te hebben.

Deel dit met anderen!
 • digg Reisinformatie Zuid Afrika
 • delicious Reisinformatie Zuid Afrika
 • facebook Reisinformatie Zuid Afrika
 • twitter Reisinformatie Zuid Afrika
 • googlebookmark Reisinformatie Zuid Afrika
 • addtofavorites Reisinformatie Zuid Afrika
 • email link Reisinformatie Zuid Afrika
 • hyves Reisinformatie Zuid Afrika
 • linkedin Reisinformatie Zuid Afrika
 • googlebuzz Reisinformatie Zuid Afrika
 • live Reisinformatie Zuid Afrika
 • rss Reisinformatie Zuid Afrika

Laat een bericht achter

top