top

Gezondheid en veiligheid Zuid-Afrika

Gezondheid

Het is verstandig om een ziektekostenverzekering af te sluiten want mocht je medische hulp nodig hebben dan zijn de kosten in gedekt. Je kunt het beste ruim voor vertrek contact opnemen met de huisarts of GGD aangezien het in een aantal gebieden nodig is dat je gevaccineerd wordt. Hepatitis A- of cholera-injectie, is een voorzorgsmaatregel maar geen vereiste voor je bezoek aan Zuid-Afrika. Over het algemeen wordt DTP-vaccinatie (difterie, tetanus en polio) aanbevolen. Het is verstandig om de GGD te raadplegen over malariaprofylaxe en overige vaccinaties wanneer je Transvaal-Laagveld en het Kruger National Park gaat bezoeken. Een tropische muggenmelk waar ”deet” in zit is het beste om te gebruiken tegen de muggen.

Het LCR, Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) zijn de landelijke richtlijnen waarop de adviezen zijn gebaseerd, waar je voor een persoonlijk advies terecht kunt.
www.lcr.nl

drinkwater zuid afrika 300x139 Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika

Malaria
Je kunt het risico van Malaria verkleinen door een anti-malariatabletten kuur te volgen. Hiermee begin je een week voor je van plan bent het gebied te bezoeken en een maand nadat je bent teruggekeerd op je bestemming zet je dit nog voort. Je kunt altijd je arts raadplegen voor meer informatie.

Dit zijn de gebieden waarvoor je een Malaria-kuur moet volgen: Mpumlanga, de Limpopo Provincie, Kwazulu-Natal (wildreservaten) en het Kruger National Park. Je kunt het beste geen deodorant gebruiken of een lekker luchtje op te spuiten. Het is ‘s avonds ook belangrijk dat je kleding met lange pijpen en mouwen aantrekt.

Bilharzia
Het ene gebied in Zuid-Afrika is veiliger dan het andere en vooral in Zuidelijk Afrika komt de bilharziaparasiet voor. Je veilig een slokje water uit de kraan drinken in de Oost-Kaap, maar in Mpumlanga en KwaZulu-Natal gebieden in de Noordprovincie loop je wel risico. Het is verstandig eerst het water te koken als je van plan bent het te nuttigen want deze parasiet zit in stroompjes water en meren. Een goed alternatief is drinkwater uit flessen te nemen.

bilharzia parasiet2 300x140 Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika

Eten en drinken
De hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika is erg goed als je dit vergelijkt met andere landen op het Afrikaanse continent. In bijna alle gevallen voldoet de bereiding van maaltijden in de restaurants aan de internationale normen. Natuurlijk moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is in Zuidelijk Afrika en moet je fruit en groenten altijd wassen.

Rolstoelgebruikers
Niet op alle plaatsen in Zuid-Afrika is het rolstoelvriendelijk, maar na de invoering van een aantal wetten zijn de faciliteiten voor minder valide mensen verbeterd. Zelfs in een aantal wildparken is de accommodatie voor minder validen goed, en veel hotels en vakantieparken bieden goede mogelijkheden.

Voorzieningen
De ziekenhuizen in Zuid-Afrika leveren uitstekende medische faciliteiten en de meeste apotheken hebben allerlei soorten medicijnen. Ook kunnen ze belangrijk advies geven waar dat nodig is.

Alarmnummers Zuid-Afrika
Ambulance:10117
Particuliere ambulance (Western Cape Paramedic Service): 021 – 5516823
City Park Hospital (Kaapstad): 021 – 4806111
Sandton Medi-Clinic (Johannesburg): 011 – 7092000
St.Augustine’s Hospital (Durban):031 – 2685000

Avondapotheken Zuid-Afrika
Kaapstad: 021 – 7975094
Johannesbug: 011 – 8830322
Durban: 031 – 3683666
Pretoria: 012 – 3312683

Veiligheid
Zuid-Afrika kent helaas criminaliteit, met name rondom Johannesburg en andere steden, ondanks de regering werkt aan het bestrijden van criminaliteit. ‘S avonds alleen over straat gaan is dus niet verstandig in de grote steden, helemaal de afgelegen stranden en donkere verlaten straten, aangezien de taxi’s in Zuid-Afrika toch overal verkrijgbaar en goedkoop zijn. In je hotelkamer kostbaarheden achterlaten of meenemen op straat is ook niet verstandig. Kluisjes zijn bij de meeste hotels beschikbaar en laat anders de kostbaarheden thuis in Nederland.

Deel dit met anderen!
 • digg Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • delicious Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • facebook Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • twitter Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • googlebookmark Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • addtofavorites Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • email link Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • hyves Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • linkedin Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • googlebuzz Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • live Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika
 • rss Gezondheid en veiligheid Zuid Afrika

Laat een bericht achter

top