top

Gezondheid en Veiligheid in Marokko

Als je gaat reizen naar Marokko dan zijn erg geen verplichte vaccinaties, maar vaccinaties tegen DTP, Bilharzia en Hepatitus A en B zijn wel aanbevolen. De precieze reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties precies nodig zijn. Je moet je dus persoonlijk laten informeren over welke vaccinaties voor jouw reis nodig zijn. In de grotere steden in Marokko zijn de medische faciliteiten goed en adequaat in kleinere plaatsen in Marokko. Een dokter is bij hotels bijna overal snel geregeld met zelfs een doktersspreekuur, maar buiten de grote steden is de medische zorg toch wel beperkt.
Zodra je rekeningen moet betalen voor medische zorg, dan moet dit contant gebeuren en als je in het ziekenhuis wordt opgenomen moet je meteen je verzekering raadplegen zodat zij de kosten kunnen betalen. Het is belangrijk dat je altijd je gegevens bij de hand houdt voor het geval je deze nodig hebt.

Eten en drinken
In Marokko kun je leidingwater beter niet drinken, het is wel goed om flessen water te kopen. Van tevoren geschilde vruchten of salades kun je beter ook niet eten, want deze kunnen gewassen zijn met leidingwater (of dat het geschild is met vieze handen). Let bij eettentjes en restaurants wel op dat je ergens gaat eten waar het druk is en waar de lokale bevolking eet (vaak worden hier verse producten gebruikt). De kans op legionellabesmetting is klein maar hij is er wel, vaak bij softijsmachines en in kleine restaurants. Verpakt ijs kun je wel vertrouwen. Voordat je gaat eten kun je het best je handen wassen en dan ook bij tussendoortjes.

Zon
In landen zoals Marokko loop je sneller een zonnesteek of verbrande huid op dan je verwacht, daarom is het belangrijk dat je de zon op het heetst van de dag vermijd of in ieder geval iets op je hoofd draagt. Het is ook belangrijk dat je een zonnebril draagt en sowieso een goede zonnebrandcrème. Drink ook genoeg water en doe wanneer het echt heet is rustig aan. ORS is verstandig om mee te nemen zodat je je zout- en mineraalbehoefte kunt aanvullen als dat nodig is. De hitte is hoofdzakelijk de oorzaak voor reizigersziekte, maar veel mensen denken dat het door het eten komt.

Apotheken
Als je door Marokko reist is overal een apotheek te vinden en dan vooral moderne apotheken met veel medicijnen uit Frankrijk (Arabische en Franse bijsluiter). In de grote steden in Marokko zijn de meeste apothekers opgeleid in Frankrijk. Je kunt voor de kleinere dingen daarom ook gewoon langs een apotheek gaan voordat je meteen naar het ziekenhuis of een dokter gaat. De medicijnen die verkocht worden zijn over het algemeen goedkoop.

Reisapotheek

Medicijnen
Neem voldoende voorraad medicijnen mee. Vraag ook om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en algemene naam van het medicijn vermeld worden. Vergeet ook de bijsluiters niet en de gebruiksaanwijzingen. Het is aan te raden uw geneesmiddelen te verdelen over verschillende bagagestukken (ivm zoekraken) en vloeistoffen in uw handbagage te bewaren (vooral bij vliegreizen, ivm bevriezingsgevaar).

Diarree en uitdroging
Bij zout- en vochtverlies, maar ook braken of overmatig transpireren, kunt u ORS gebruiken. Als stopmiddel tegen diarree worden loperamide capsules of tabletten aangeraden.

Jeuk
Vaak helpt een verkoeling of een verkoelende lotion al tegen jeuk. Menthol strooipoeder en talkpoeder worden ook vaak gebruikt. Als andere middelen niet helpen kunt u ook Azaron creme of Prikweg gebruiken.

Koorts en/of pijn
Tegen koorts en pijn kunt u een middel zoals paracetamol gebruiken. Dit is bijna overal zonder recept te krijgen bij drogist en apotheek.

Verbandtrommel
Verbandtrommels kunt u vaak al samengesteld kopen. Als u er zelf een samenstelt denk dan aan o.a. de volgende middelen: jodium of deppers, koortsthermometer, schaartje, pincetje, verbandartikelen (bijv. steriele gaasjes en pleisters), verbandrolletjes, mitella en natuurlijk ook zonnebrandmiddelen!

In sommige gebieden is het verstandig om uw reisapotheek uit te breiden met de volgende middelen:

Antibiotica
Bij afwezigheid van goede medische voorzieningen en langdurige, primitieve reizen kan antibiotica worden meegenomen. Neem wel altijd een recept hier voor mee, dat de arts heeft uitgeschreven (liefst in het Engels of Latijn).

Anti-malariamiddelen
Zeker aan te raden als u een risicogebied bezoekt zijn anti-malariamiddelen. Op recept zijn ze te koop bij de apotheek. Het is ook altijd handig om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken!

Steriele naalden en spuiten
Meestal zijn deze niet nodig, maar als u voor langere tijd de tropische landen wilt bezoeken is het wel aan te raden om steriele naalden en spuiten mee te nemen. U kunt ze kopen bij de apotheek. Het is dan ook handig om een in het Engels opgestelde medische verklaring mee te nemen, ivm problemen bij de grensovergang.

Voorbehoedmiddelen
Voorbehoedmiddelen zijn niet overal makkelijk te verkrijgen. Vergeet daarom niet voldoende strips van ‘de pil’ mee te nemen en voldoende reservestrips mee te nemen. Een reservestrip is nuttig voor het geval dat de darmen ontregeld raken door diarree of braken. De kans op geslachtsziekten en Aids wordt verkleind door het gebruik van een condoom. Bewaar ze op een koele en donkere plaats, en neem ze mee vanuit Nederland.

Waterzuiveringsmiddelen
Water zuiveren kunt u het beste door het te koken (5 min. door laten koken). U kunt ook jodium of chloormiddelen gebruiken. Water uit verzegelde flessen is echter vaak het veiligst.

Veiligheid

Als je naar Marokko reist dan kom je hooguit kruimeldiefstallen, zakkenrollers en wisseltrucs met geld voor, maar verder is Marokko een veilig land. Let wel altijd goed op je spullen en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, dit voorkomt diefstal etc.

Deel dit met anderen!
 • digg Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • delicious Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • facebook Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • twitter Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • googlebookmark Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • addtofavorites Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • email link Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • hyves Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • linkedin Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • googlebuzz Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • live Gezondheid en Veiligheid in Marokko
 • rss Gezondheid en Veiligheid in Marokko

Laat een bericht achter

top