Mozambique

Verplichte vaccinaties Mozambique
Gele koorts vaccinatie: alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mozambique binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Als je naar Mozambique gaat is een cholerastempel verplicht.

Aanbevolen inentingen Mozambique
DTP (Difertie, Tetanus en Polio) : altijd aangeraden.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht): altijd aangeraden.

Langer dan 3 maanden op reis
Hepatitis B
Rabies (hondsdolheid)
Tuberculose
Buiktyfus

(soms worden bovengenoemde vaccinaties ook aangeraden bij een korter verblijf in Mozambique)

Een vaccinatie tegen meningitis wordt voor een reis naar Mozambique aangeraden, bij een verblijf van langer dan zes maanden, in combinatie met contact met de plaatselijke bevolking.

Mozambique malaria preventie
Malaria komt in Mozambique voor, daarom raden wij je aan om malariatabletten te gebruiken en een afspraak te maken met de ggd om te bepalen welke middelen geschikt zijn voor jou. Anti-muggenmaatregelen zijn ook erg belangrijk in dit soort gebieden in Mozambique.
Meestal steken malariamuggen ‘s avonds, ‘s nachts en s‘ ochtends. Je kunt de kans op malaria tijdens een reis naar Mozambique, verminderen door lange mouwen en broekspijpen te dragen. Een insectenwerend middel met DEET wordt door ons aangeraden, net zoals een muskietennet. Krijg je koorts tijdens of na een verblijf in een malariagebied in Mozambique, dan is het erg belangrijk om binnen 24 uur naar een arts te gaan.

Hieronder staat een malariakaart van Mozambique

yrXp13fWZY 221x300 Mozambique

Overige gezondheidsrisico’s Mozambique
Tijdens een reis naar Mozambique kun je reizigersdiaree krijgen, maar ook schistosomiasis (bilharzia), dengue en filariasis komen voor in Mozambique.

Praktische informatie over inentingen in Mozambique

DTP-inenting
Deze inenting geeft een bescherming van tien jaar. Het beste is om deze DTP inenting een tot twee weken voor je reis naar Mozambique te halen, maar ze kunnen ook last-minute worden gegeven.

Inenting tegen hepatitis A
Deze inenting geeft een bescherming van een tot drie jaar, maar zodra je deze herhaalt geeft dat een bescherming van 25 jaar. Het verstandigst is om deze inentingen minimaal twee weken voor je reis naar Mozambiquea te halen, maar ook deze inentingen kunnen last-minute worden gegeven.

Vaccinatie tegen buiktyfus
Deze inenting geeft een bescherming van drie jaar (gedeeltelijk). Het verstandigst is om deze inenting minimaal twee weken voor je reis naar Mozambique te halen.

Inenting tegen gele koorts
Deze inenting geeft tien jaar bescherming. Je kunt deze inenting het beste minimaal tien dagen voor je reis naar Mozambique halen.

Hepatitis B inentingen
De bescherming van deze inenting is levenslang, maar je hebt drie vaccinaties nodig. Met deze inentingen kun je het beste minimaal zeven maanden voor je reis naar Mozambique beginnen met de vaccinaties. Mocht je een maand van te voren pas beginnen dan kun je nog twee vaccinaties krijgen. Deze inentingen geven dan wel een minder goede bescherming dan wanneer je alle drie de inentingen haalt.

Vaccinatie tegen tuberculose
De inentingen geven een levenslange bescherming, maar met deze inentingen ben je niet voor alle soorten tuberculose levenslang beschermd. Je kunt deze inenting het beste minimaal zes weken voor je reis naar Mozambique halen.

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Deze inenting bestaat uit drie inentingen met daartussen één en drie tot vier weken. Als je deze drie inentingen hebt gehaald ben je twee jaar beschermd. Je kunt het beste acht weken voor je reis naar Mozambique met de inentingen beginnen.

Inenting tegen meningitis
Deze inenting geeft drie jaar bescherming, je kunt deze het beste minimaal tien dagen voor je reis naar Mozambique halen.

Voor meer informatie: ggd.nl

Deel dit met anderen!
 • digg Mozambique
 • delicious Mozambique
 • facebook Mozambique
 • twitter Mozambique
 • googlebookmark Mozambique
 • addtofavorites Mozambique
 • email link Mozambique
 • hyves Mozambique
 • linkedin Mozambique
 • googlebuzz Mozambique
 • live Mozambique
 • rss Mozambique
top