Zuid-Afrika

Verplichte vaccinaties Zuid-Afrika
Gele koorts vaccinatie: alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zuid-Afrika binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Aanbevolen inentingen Zuid-Afrika
DTP (Difertie, Tetanus en Polio: altijd aangeraden.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht): alleen als je op reis naar Swaziland of Lesotho gaat, maar ook als je onder primitieve omstandigheden reist.

Langer dan 3 maanden op reis
Hepatitis B
Rabies (hondsdolheid)
Tuberculose

(soms worden bovengenoemde vaccinaties ook aangeraden bij een korter verblijf in Zuid-Afrika)

Zuid-Afrika: malaria preventie
In het oosten van Zuid-Afrika, ook in het Kruger park komt malaria voor (vooral oktober t/m mei). Het is verstandig malaria tabletten te gebruiken, je kunt het beste een afspraak maken met de ggd, om te bepalen welke middelen in jouw situatie het beste zijn. Anti-muggenmaatregelen zijn ook erg belangrijk in dit deel van Zuid-Afrika. Malariamuggen steken meestal ‘s avonds, ‘s nachts en s‘ ochtends. Je kunt de kans op malaria tijdens een reis naar Zuid-Afrika, verminderen door lange mouwen en broekspijpen te dragen. Een insectenwerend middel met DEET wordt door ons aangeraden, net zoals een muskietennet. Krijg je koorts tijdens of na een verblijf in een malariagebied in Zuid-Afrika, dan is het erg belangrijk om binnen 24 uur naar een arts te gaan.

Hieronder staat een malariakaart van Zuid-Afrika
zuid afrika malaria kaart2 252x300 Zuid Afrika

Andere gezondheidsrisico’s in Zuid-Afrika
Tijdens een reis naar Zuid-Afrika kun je reizigersdiaree krijgen, maar ook schistosomiasis (bilharzia) komt voor, vooral in het noorden en oosten van Zuid-Afrika.

Praktische informatie over inentingen voor Zuid-Afrika
DTP-inenting
Deze inenting geeft een bescherming van tien jaar. Het beste is om deze DTP inenting een tot twee weken voor je reis naar Zuid-Afrika te halen, maar ze kunnen ook last-minute worden gegeven.

Inenting tegen hepatitis A
Deze inenting geeft een bescherming van een tot drie jaar, maar zodra je deze herhaalt geeft dat een bescherming van 25 jaar. Het verstandigst is om deze inentingen minimaal twee weken voor je reis naar Zuid-Afrika te halen, maar ook deze inentingen kunnen last-minute worden gegeven.

Vaccinatie tegen buiktyfus
Deze inenting geeft een bescherming van drie jaar (gedeeltelijk). Het verstandigst is om deze inenting minimaal twee weken voor je reis naar Zuid-Afrika te halen.

Inenting tegen gele koorts
Deze inenting geeft tien jaar bescherming. Je kunt deze inenting het beste minimaal tien dagen voor je reis naar Zuid-Afrika halen.

Hepatitis B inentingen
De bescherming van deze inenting is levenslang, maar je hebt drie vaccinaties nodig. Met deze inentingen kun je het beste minimaal zeven maanden voor je reis naar Zuid-Afrika beginnen met de vaccinaties. Mocht je een maand van te voren pas beginnen dan kun je nog twee vaccinaties krijgen. Deze inentingen geven dan wel een minder goede bescherming dan wanneer je alle drie de inentingen haalt.

Vaccinatie tegen tuberculose
De inentingen geven een levenslange bescherming, maar met deze inentingen ben je niet voor alle soorten tuberculose levenslang beschermd. Je kunt deze inenting het beste minimaal zes weken voor je reis naar Zuid-Afrika halen.

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Deze inenting bestaat uit drie inentingen met daartussen één en drie tot vier weken. Als je deze drie inentingen hebt gehaald ben je twee jaar beschermd. Je kunt het beste acht weken voor je reis naar Zuid-Afrika met de inentingen beginnen.

Voor meer informatie: ggd.nl

Deel dit met anderen!
 • digg Zuid Afrika
 • delicious Zuid Afrika
 • facebook Zuid Afrika
 • twitter Zuid Afrika
 • googlebookmark Zuid Afrika
 • addtofavorites Zuid Afrika
 • email link Zuid Afrika
 • hyves Zuid Afrika
 • linkedin Zuid Afrika
 • googlebuzz Zuid Afrika
 • live Zuid Afrika
 • rss Zuid Afrika
top